Saturday, February 1, 2014

choc moist cake design by abg utk adiknya..III

As salam semua...
Disebabkan umur adik genap 2 thn 1.2.1rasa nk buat kek..nk simple n guna brg yg ada kt dapur..gugel punye gugel dpt resipi kt bawah..tqs pemberi resipi..moga murah rezekinya..mama ltk dlm blog sbg rujukan kemudian hari..resipini mmg terbaik!!!



BEST MOIST CHOCOLATE CAKE EVER
sumber: Happy Cooking Time
resepi asal: http://www.bestmoistchocolatecakerecipe.com/

Bahan-bahan : 
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula 
3/4 cawan serbuk koko Hershey's
2 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder
2 biji telur saiz A
1 tsp garam
1 cawan buttermilk 
1 cawan Mazola vege oil 
1 1/2 tsp vanilla extract
1 cawan air mendidih (boleh letak coffee/nescafe) 

Cara Penyediaan : 
Panaskan oven pada suhu 300 F (lebih kurang 150 C) untuk membakar secara perlahan (slow baking).

Lenser loyang 9 x 12 dengan oil dan tabur dengan sedikit tepung.  Saya guna 10 x 10. Atau lapik loyang kek dengan kertas kalis minyak.

Masukkan semua bahan di atas kecuali air mendidih ke dalam mixing bowl.

bahan bahannya

gandum dan gula

serbuk koko

2 biji telur

extract vanila

minyak mazola

buttermilk

haa semua dah ada, kecuali air mendidih jer lagi

Putar pada kelajuan sederhana selama lebih kurang 1 minit. Perlahankan kelajuan, masukkan air mendidih sambil terus diputar. Naikkan pada kelajuan sederhana dan teruskan memutar hingga sebati. 

putar 

last sekali, air mendidih. mudah kan?

Tuangkan ke dalam loyang. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya. Jika cup cake, dalam 22 - 23 minit dan pastikan menggunakan cawan kertas cup cake.

cantik gambar ni

siap untuk dibakar

bakar tadi 1 jam 10 minit.

Cucuk kek dengan lidi atau pisau. Sekiranya pisau atau lidi yang dikeluarkan bersih, maknanya kek telah masak. Sekiranya terdapat adunan kek yang masih basah melekat pada pisau atau lidi, bakar lagi kek dengan tambahan masa 5 minit dan uji lagi selepas itu sehingga kek masak sepenuhnya.

Sejukkan kek sebelum dinikmati atau dihias.




ICING YANG DIGUNAKAN

1 buku butter
1 ketul cream cheese
4 cawan confectionary sugar
2 sk vanilla extract

Satukan kesemua bahan dan di whisk sehingga mencapai kepekatan yang bersesuaian.



RESEPI SUBSTITUTE BUTTERMILK
Bahan-bahan : 
1 cawan susu segar  
1 sb cuka masak atau jus lemon 

Cara Penyediaan :
Masukkan cuka masak atau jus lemon ke dalam jug penyukat. Tuangkan susu segar hingga menjadikan campuran tepat pada ukuran 1 cawan.

Biarkan larutan berehat selama 5 minit sebelum boleh digunakan.

 

CADANGAN LAIN ICING
¼ Pound Stick of Butter (Softened)
1 sk Vanilla Extract
Secubit garam
Susu
1½ lbs. (24 oz ) gula icing

Cara penyediaan
Masukkan gula, butter dan vanilla ke dalam mixing bowl. Masukkan sedikit susu. 

Putar dengan kelajuan tinggi sehingga kembang dan ber krim.Tambah susu, jika perlu sehingga mencapai tahap kepekatan yang sesuai.