Tuesday, January 21, 2014
Dpt Dr grup kongsi resipi.pretzl
my trifle..dah jadi new biz..Alhamdullilah rezki
Bahan-bahan ( 25-30 bekas )
1 tin buah laici/apa2 saje buah2an tin
1 tin kiub nenas Swiss Roll Cake / apa2 cake(Perisa kesukaan masing2) -mama guna chiffon cake
1 tin susu cair/300ml susu segar(*)-mama guna susu segar
6 sudu tepung kastard (*) -ni mama agak2 supaya lembik sgt
1/2 cawan gula (*) -agk2 juga
5 cawan air (*)-mama agk2 sbb dah guna susu segar lebih
bahan bertanda*semuani agk2 ye
Sekotak Jelly atau agar2 segera perisa strawberry (mama guna brand NONA)
Cara-cara
Potong swiss roll / kekkecil2 dan susun ke dalam acuan (lebih kurang mcm 1/3 bekas acuan)
Campurkan semua bahan2 bertanda (*). Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga agak pekat. Birakan sejuk sikit dan tuangkan kastard ke atas swiss roll td. Tunggu sehingga keras sedikit. Susun buah-buahan (Nenas dan laici) di atas kastard td. Sediakan jelly mengikut cara yg tertera di kotak bungkusan. (Masukkan serbuk jelly ke dalam 2 cawan air yg mendidih) Tuang jelly ke dalam bekas triflles td. Biarkan sejuk. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Siap di hidang(Sesuai di hidangkan sejuk) * NOTA : Buah-buahan dan kek boleh di ubah mengikut selera tekak masing2
pengalaman bersalin 1.2.12
Jom memasak.
xsbr rasanya nak memasak lagi..
hari2 pk..baking..cooking..its all for my husband and kids
sejak dok rumah.abis pntg tjebak dengan semuani,
wpun oven adik iparku lama kat rumah,btahun xusik..baru skrgni usik..
baru tau nikmat baking n cooking..bdn naik mjadi2.apa2pun syukur,
kalo x asyik belije.husbandpun :) kids pndai request lebih2 lg abg,harini aku buat hokkaido cup cakes,sukatan cawan
dapat dari blog http://recipesasha.blogspot.com/2012/04/hokkaido-cupcake.html.tqs pada pberi resipi n en gugel
Alhamdullilah dpt rasa cup cakes jepun..
first xmenjadi silap tgk resipi.
2ndni Alhamdullilah..pasni guna sukatan timbang pulak,yg cm org putih buat...
HOKKAIDO CAKE
resipi - Sasharahmat
*** dapat menghasilkan lebih kurang 19 cupcake. hasil mungkin x sama kerana penggunaan cup liner & souffle cup.
bahan2
BAHAN A
3 biji kuning telur
1/3 cawan minyak masak / mazola
1/3 cawan susu
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
sedikit esen vanila
1 cawan tepung kek diayak bersama 1 sudu teh double acting baking powder
BAHAN B
3 biji putih telur
1/3 cawan gula pasir
1/2 sdK cream of tar tar
cara2
satukan bahan A...satukan hingga tidak berbintil - ketepikan
bhn B
pukul putih telur hingga berbuih masukkan gula sedikit demi sedikit smbl terus memukul
masukkan cream of tar tar ..pukul lagi hingga adunan menjadi meringue - stiff
satukan bhn A dgn bhn B dgn cara kaup - (fold).
masukkan kedlm cupcake liner / souffle cup
dn bakar pd suhu 160'c 18 mins atau lebih (bergantung pd oven masing2)
klurkan dr oven dan sejukkan diredai
BAHAN CUSTARD - kastard haruslah tidak terlalu pekat atau cair utk kita pipekan kedalam kek.
Bahan2
2 ke 3 sdB tepung kastard
1 cwn susu
sedikit esen vanila
1/3 cwn gula kastor
1 sd makan mentega
5 sudu makan whipping cream-saje ltk sbb ada dlm peti sejuk.pd