Tuesday, January 21, 2014

Dpt Dr grup kongsi resipi.pretzl

Dpt Dr grup whatapps yg xkedekut resipi..hp join drg..Alhamdullilah.. Pretzel Bhn A 11gm yis 2 sudu besar gula perang 11/2 sudu kecil garam 11/2 cwn air suam(sy guna air sejuk je) 3 cwn tepung gandum 1 cawan tepung roti BAHAN B 2 cwn air suam 2 sudu besar soda bikarbonat HIASAN 2 sudu butter - cairkan 2 sudu besar gula pasir (sy buat gula perang 2 sdb dan 1 sdb serbuk cinnamon - di gaul) Cara 1)sediakan 1 mangkuk besar, satukan yis, gula perang dan dan air suam - gaul sebati, biarkan 8 minit( hingga berbuih) 2)masukkan tepung gandum , garam dan tepung roti gaul sebati( rehatkan 1 jsm dn ttup dgn kain lembab) 3)sementara tunggu adunan kembang buat bancuhan untuk celup pretzel nanti 4)campurkan 2 cawan air dan soda bikarbonat,kacau hingga sebati dan tuang dalam loyang ssiz8 5)bila adunan td sudah kembang 2x ganda, tabur sedikit tepung pd papan canai dan uli adunan memanjang dan potong kepada 12 6) pastu gulung doh seperti tali dan gulung berbentuk pretzel 7)bila semua adunan dh siap, celup pretzel ke dlm bancuhan soda bikarbonat td 8)rehatksn 15-20 minit 9) bakar 180c selama 8-10 minit@ hingga bertukar warna keperangan 10)bila dh msk sapu butter cair pd permukaan pretzel dan tabur gula DAH SIAP

my trifle..dah jadi new biz..Alhamdullilah rezki

Prnh try trifle x?

Bahan-bahan ( 25-30 bekas )

1 tin buah laici/apa2 saje buah2an tin

1 tin kiub nenas Swiss Roll Cake / apa2 cake(Perisa kesukaan masing2) -mama guna chiffon cake

1 tin susu cair/300ml susu segar(*)-mama guna susu segar

6 sudu tepung kastard (*) -ni mama agak2 supaya lembik sgt

1/2 cawan gula (*) -agk2 juga

5 cawan air (*)-mama agk2 sbb dah guna susu segar lebih

bahan bertanda*semuani agk2 ye

Sekotak Jelly atau agar2 segera perisa strawberry (mama guna brand NONA)

Cara-cara

Potong swiss roll / kekkecil2 dan susun ke dalam acuan (lebih kurang mcm 1/3 bekas acuan)

Campurkan semua bahan2 bertanda (*). Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga agak pekat. Birakan sejuk sikit dan tuangkan kastard ke atas swiss roll td. Tunggu sehingga keras sedikit. Susun buah-buahan (Nenas dan laici) di atas kastard td. Sediakan jelly mengikut cara yg tertera di kotak bungkusan. (Masukkan serbuk jelly ke dalam 2 cawan air yg mendidih) Tuang jelly ke dalam bekas triflles td. Biarkan sejuk. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Siap di hidang(Sesuai di hidangkan sejuk) * NOTA : Buah-buahan dan kek boleh di ubah mengikut selera tekak masing2

pengalaman bersalin 1.2.12

kalini aku ditakdirkn bersalin secara czer lg..puas aku berusaha utk bsalin normal.jumpa beberapa org doc sume kata aku xblh deliver cara normal.disbbkn rahim tinggi,bukaan xde n bb bsr..masa last checkup dgn doc noor,puteri doc kata xblh tunggu n tpksa czer 2.2 oleh kerana estimate rege puteri sampai 10k.terpaksa mencari tempat yg lebih murah,akhirnya aku ke Perdana Specialist Clinic. Alhamdullilah doc nak czer,tapi pada 1.2.sbb hari lain doc xde..dugaan buat aku.. sebelum masuk blk ot,nurse masukkan saluran kencing..masyaAllah sakitnya,agknya masa kat hospital dorg bius,dkt sini xbius, lpstu aku dimasukkan ke dlm blk ot.masa keluarkan bb nya stgh jam.cpt dn pantas ;)doc beritau aku mmg xkan boleh bsalin normal sbb punggung kecil..boleh pulak ye.. bsyukur sgt bila bb dh keluar.rupanya berat bb 3.6kg..Ya Allah bsrnya..comelnya anak aku..aku n hasben berikan nama Nufael Rezqy bermaksud (Pemberian Rezki) Alhamdullilah bb ku sihat sempurna.3 hari dok situ akhirnya aku keluar,rindu pada Naufal Rayyan anak pertamaku, skrg dh bgelar abg.. Naufal Rayyan sgt sygkan adiknya..katanya adik kwn dia.bagusla syg,moga jd abg yg stiasa mjaga adiknya.. Alhamdullilah mentua dan ipar jaga aku ketika pntang,dkt 3 bln ipar aku berada di rumah.Alhamdullila syukur dpt mentua n ipar yg baik. okla..nak chow chin chow..jumpa lagi.. bybye

Jom memasak.

xsbr rasanya nak memasak lagi..
hari2 pk..baking..cooking..its all for my husband and kids
sejak dok rumah.abis pntg tjebak dengan semuani,
wpun oven adik iparku lama kat rumah,btahun xusik..baru skrgni usik..

baru tau nikmat baking n cooking..bdn naik mjadi2.apa2pun syukur,
kalo x asyik belije.husbandpun :) kids pndai request lebih2 lg abg,harini aku buat hokkaido cup cakes,sukatan cawan

dapat dari blog http://recipesasha.blogspot.com/2012/04/hokkaido-cupcake.html.tqs pada pberi resipi n en gugel

Alhamdullilah dpt rasa cup cakes jepun..

first xmenjadi silap tgk resipi.
2ndni Alhamdullilah..pasni guna sukatan timbang pulak,yg cm org putih buat...

HOKKAIDO CAKE
resipi - Sasharahmat

*** dapat menghasilkan lebih kurang 19 cupcake. hasil mungkin x sama kerana penggunaan cup liner & souffle cup.
bahan2

BAHAN A
3 biji kuning telur
1/3 cawan minyak masak / mazola
1/3 cawan susu
½ sudu teh garam
1/2 cawan gula pasir
sedikit esen vanila
1 cawan tepung kek diayak bersama 1 sudu teh double acting baking powder

BAHAN B
3 biji putih telur
1/3 cawan gula pasir
1/2 sdK cream of tar tar

cara2
satukan bahan A...satukan hingga tidak berbintil - ketepikan

bhn B
pukul putih telur hingga berbuih masukkan gula sedikit demi sedikit smbl terus memukul
masukkan cream of tar tar ..pukul lagi hingga adunan menjadi meringue - stiff
satukan bhn A dgn bhn B dgn cara kaup - (fold).
masukkan kedlm cupcake liner / souffle cup
dn bakar pd suhu 160'c 18 mins atau lebih (bergantung pd oven masing2)
klurkan dr oven dan sejukkan diredai

BAHAN CUSTARD - kastard haruslah tidak terlalu pekat atau cair utk kita pipekan kedalam kek.

Bahan2
2 ke 3 sdB tepung kastard
1 cwn susu
sedikit esen vanila
1/3 cwn gula kastor
1 sd makan mentega
5 sudu makan whipping cream-saje ltk sbb ada dlm peti sejuk.pd