Thursday, January 16, 2014

biskut German@SAP

Disebabkan biskutni asal dari German so mama tukar nama dia kpd biskut SAP.Sgt senang.mama ikut resipi ni Stlh mama intai2..tqs pd pberi resipi..

GERMAN COOKIES
Resepi : Rima
Sumber : Kak Nor
Olahan : Nuwairani
Bahan :
125 gram butter
40 gram gula aising –nani guna 1/3 cawan
125 tepung kentang –nani guna 1 cawan
80 gram tepung halus –nani guna ¾ cawan tepung gandum biasa
Cara :
1. Pukul butter dan gula aising hingga kembang dan warnanya jadi sedikit cerah.
2. Ayak tepung gandum dan tepung kentang ke dalam adunan butter dan gaul sehingga membentuk doh.-doh ni memang sedikit lembik. tapi agak2 boleh gentel, kira ok la tu. mau dibelai2, pegang elok2 gitu.
3. Buat bentuk bulat2 kecil –Kak Rima cadangkan dalam 7 gram untuk setiap biji atau guna ½ sudu besar sukatan metrik untuk dapatkan saiz yang sama. –nani main bantai aje gentel sebesar biji guli, takde masa nk timbang 7 gram ni.
4. Susun atas dulang, jarak2 sikit setiap biji sebab cookies sedikit mengembang.
5. Celup garfu dalam air, kemudian tekan atas setiap bebola cookies tu supaya cookies tak melekat di garfu.
6. Bakar dengan suhu 170 darjah selama 15 minit.

jom buat donut

Bahan A
1bungkus mauripan
3sudu bsr marjerin
3sudu bsr susu
1sudu gula
250ml air suam

Bahan B
1biji telur
Secubit garam

Bahan C
500grm tepung roti/
Tepung gandum

Cara2
1.sediakan bahan A dlm tmpt nk menguli tepung
Sampai berbuih.iaitu yis naik
2.masukkan bahan B lepas yis dah naik.
3.masukkn bahan C.uli sampai xmelekat kt tgn.biarkan selama 10-15min.lama lagi bagus.tapi..mmama xsbr. Hehehe

jom buat cream puff!!!

 

Bahan2 utk tepung dia
125grm buttercup kalo xsuka buttercup ko cari butter lain
250ml air
Secawan tepung+secubit garam
3biji Telur
Sedikit esen vanilla.
Cara
Masakkan butter+air sampai butter cair.sementara tgu cair b sebati ngn air tu korg sediakan tepung+garam

Bila dah cair tutup API..cpt2 n ngn sepantas kilat masukkan tepung n kacau.sampai bentuk doh.

Pastu kuarkan ltk dlm bekas lain.korg ambik mixer pastu korg ambik telur sebiji pecahkan mix sebati,masuk sbiji lagi mix sebati sampai habis 3 biji telur..

Atas dulang pbakar korg tabur tepung supaya xmelekat.Ambik piping n nozzle sesuai paipkan atas dulang pbakar.
Utk custard
1 cwn Susu segar/Susu cair
Secubit garam
1 cawan gula.gula blh kurangkn ikut suka
Telur sebiji
Sesudu bsr tepung custard.
Sedikit esen vanilla

Kacau semua bahan atas API sampai pekat

Pastu korg ltklah custard dlm puff td..

Slmt mencuba ye.

Experimen mama kalo custard coti telur puN xpe..mana tau korg xsuka telur.

bila mama suka baking..

Sejak xkerjanI(kerja siang mlm pagi ptg lor)kije mama asyik nak baking.tapi mama try resipi senang n InsyaAllah menjadi..jom try buat biskut ni..resipi tnya en gugel.dpt Dr myresipi.dlmtu bgtau biskut cair kt mulut gitu..

Bahan-bahan ( 1 bekas balang biskut kecil )

1/2 cawan tepung gandum (60g)

1 cawan tepung jagung (110g)

50g butter lembut (1 sudu makan)

4 sudu makan susu pekat manis (boleh try 3 sudu dulu takut terlebih manis)

1/2 sudu kecil baking powder

Cara-cara
satukan semua bahan kecuali tepung gandum
kacau perlahan-lahan guna tangan, sehingga sebati, barulah masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.
uli sehingga membentuk doh.kalau agak lembik, campurkan tepung sesudu.kalau keras, campurkan butter.
sapukan sedikit butter pada dulang pembakar @ alaskan kertas minyak.
buat bentuk bulat2 dan susun di atas dulang tadi.
ambil satu gelas lutsinar, tekan atas doh bulat2 tadi sehingga tebalnya 1/2 cm. note : kalau nk buat bentuk lain pon boleh.terpulang kpd citarasa masing2.sy suka mcm ni sebab nk tengok bentuk gerigi di tepi biskut tu.pastikan tidak tebal supaya biskut masak dengan sekata.
bakar dengan suhu 180 darjah selama 10-15 minit. note : boleh bukak oven tengok biskut dh masak ke belum selepas 10 minit.kalau warna dasarnya perang keemasan, boleh la diangkat.
biarkan sejuk dulu baru boleh simpan dalam bekas kedap udara.