Wednesday, January 22, 2014

kek mudah tnpa telur..jimattt..

As salam..
Harini mama NR nk try resipi yg digugel tnpa telur guna gula perang..jom try.tqs phepberi resipi..


Kek Coklat Tanpa Telur (super moist)

Kekcoklat2
Dah ramai yg mencuba resepi ni. Kali ni nak kongsikan di sini pulak. Selamat mencuba!

Created on : 13-05-2011


 

Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
  • secubit garam
  • 1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung
  • 1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
  2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
  3. Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
  4. Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
  6. Egglesscake
     Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran. Contoh gambar kek yg menggunakan muffin cup.
  7. Untuk rujukan lanjut, sila ke DapurKu SaYang. Trm ksh. http://dayangjack.blogspot.com/2011/04/super-moist-eggless-chocolate-cake.html atau http://dayangjack.blogspot.com/2011/04/super-moist-eggless-chocolate.html
  8. **Jika menggunakan loyang bsr, sila gandakan adunan atau buat 1 1/2 adunan. tq

resipi biskut semprit susu


Resepi Biskut Semperit Susu

Sumber : Farah Salleh (FB) & Zack
Semperit Susu by Anna Qawina

Bahan:

125g susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g
230g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan


Cara:
Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je). 
Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.

Hokkaido cup cake.rasa resipini LG sedap..dpt Dr page


Tqs for the resipi doc.
http://raihannavanilla.blogspot.com/2013/02/resipi-hokkaido-chiffon-cupcakes.html?m=1

BAHAN A:

 
4 biji kuning telur
mcm atas ni ada cm pusat telur tu kan..yang tu jangan lupa buang ea...
sebab nak elakkan bau hanyir telur tu...

 30gm gula Castor


 40ml susu segar
40ml minyak jagung
rai tambah sedikit esen vanilla
(satukan bahan2 nie)


 55 gm tepung cake(rai guna tepung gandum je)
20 gm tepung kastard(rai guna bird custard)
1 sudu teh baking powder
*satukan bahan2 ni dan ayat 3 kali



Cara2 membuat bahan A:
 1. Satukan gula dan kuning telur dan kacau dengan menggunakan whisk sahaja...

 2. Bila dah kacau tu dia akan jadi putih sedikit macamni...

 3. Kemudian masukkan minyak jagung, susu dan esen vanilla tadi.

 4. Masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung yang dah diayak tadi...

5. Kacau sikit just bagi sebati sahaja.. Ketepikan sekejap..



ok..
kemudian Jom kita sediakan Bahan B ....



Bahan B:



 80gm gula castor
1/4 sudu kecil garam


 4 biji putih telur(pastikan takde benda asing macam minyak atau air..kalau tak takkan jadi)



Cara membuat bahan B:
 1. Pukul putih telur dengan menggunakan mixer(high speed)
sampai ia kembang dan berbuih.
 2. Bila dah nampak dia kembang dan berbuih...
masukan sedikit demi sedikit gula castor tu....


 3. Sambung pukul lagi sehingga dia kembang


4. Sampai dapat soft peak "bertanduk" mcm ni..
tak perlu tanduk bercabang2 yea.. hahaha..




Ok sekarang kita nak satukan bahan A dan bahan B tadi...


 1. Ambil sedikit bahagian B(adunan putih telur tadi)... campurkan dalam bahan A(adunan kuning telur+ tepung)

 2. Jangan gunakan mixer... hanya pakai senduk atau spatula dengan teknik kaup balik...
masuk sedikit demi sedikit,kaup balik sampai semua adunan habis..
ada sebab tak guna mixer.. nanti cupccake anda tak gebu dan akan padat so hilang la struktur dia nanti..


 3. Oklah kalau dah sebati camni...

4. Masukkan dalam bekas cupcake paras 3/4...
Bakar 15-20 min suhu 170 celsius....
(rai cadangkan guna bekas cupcake empat segi atau soufle cup yang lebih kukuh)


Ok bila dah masak.. sejukkan pada suhu bilik...
Jangan sedih kalau mula2 dia gebu beria2 tapi lepas masak dia akan terbenam sket and mengecut..
memang struktur dia macamni...

Sementara tunggu cupcake kita sejuk...
jom kita buat cream custard



Bahan2 Cream Custard:

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung/tepung kastard
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 bji telur + sedikit esen vanilla(sebab saya suka vanilla.haha)
1 sudu besar mentega


Cara2 membuatnya:



 1.Masukkan tepung,tepung jagung dan gula ke dalam periuk





 2. Masukkan 1-3 sudu besar susu. kacau rata jangan ada yang berketul2...




 3.Masukkan telur dan esen vanilla... kacau rata


 5. Masukkan baki susu dan kacau sebati


6. Masak di atas api sederhana



7. Kena sentiasa kacau dengan whisk ea....
tak boleh tinggal atau biarkan...sentiasa kena kacau




8. Kacau sehinga ia pekat dan berkilat... dah boleh dah angkat..
sejukkan sedikit biar sampai leh rasa cm suam2...




ok kita dah boleh piping kastard nie ke dalam cupcake...
jangan biar sampai kastard mengeras....
guna dia masa suam2..



Masukkan kastard yang suam2 tadi ke dalam piping bag...
jangan masukkan kastard masa dia ngah panas2 tu okies..



 Rai guna nozel jenis nie.. sebab takde pilihan.ahhahaa...


 haaaa cucuk saja dalam2 then INJECT dia!
ahhahaha...
buleh juga ea cupcake pun nak inject...ahahhaa...