Prnh try trifle x?
Bahan-bahan ( 25-30 bekas )
1 tin buah laici/apa2 saje buah2an tin
1 tin kiub nenas Swiss Roll Cake / apa2 cake(Perisa kesukaan masing2) -mama guna chiffon cake
1 tin susu cair/300ml susu segar(*)-mama guna susu segar
6 sudu tepung kastard (*) -ni mama agak2 supaya lembik sgt
1/2 cawan gula (*) -agk2 juga
5 cawan air (*)-mama agk2 sbb dah guna susu segar lebih
bahan bertanda*semuani agk2 ye
Sekotak Jelly atau agar2 segera perisa strawberry (mama guna brand NONA)
Cara-cara
Potong swiss roll / kekkecil2 dan susun ke dalam acuan (lebih kurang mcm 1/3 bekas acuan)
Campurkan semua bahan2 bertanda (*). Gaul hingga sebati. Dan panaskan di atas api sehingga agak pekat. Birakan sejuk sikit dan tuangkan kastard ke atas swiss roll td. Tunggu sehingga keras sedikit. Susun buah-buahan (Nenas dan laici) di atas kastard td. Sediakan jelly mengikut cara yg tertera di kotak bungkusan. (Masukkan serbuk jelly ke dalam 2 cawan air yg mendidih) Tuang jelly ke dalam bekas triflles td. Biarkan sejuk. Kemudian simpan di dalam peti sejuk. Siap di hidang(Sesuai di hidangkan sejuk) * NOTA : Buah-buahan dan kek boleh di ubah mengikut selera tekak masing2
No comments :
Post a Comment