Thursday, January 16, 2014

biskut German@SAP

Disebabkan biskutni asal dari German so mama tukar nama dia kpd biskut SAP.Sgt senang.mama ikut resipi ni Stlh mama intai2..tqs pd pberi resipi..

GERMAN COOKIES
Resepi : Rima
Sumber : Kak Nor
Olahan : Nuwairani
Bahan :
125 gram butter
40 gram gula aising –nani guna 1/3 cawan
125 tepung kentang –nani guna 1 cawan
80 gram tepung halus –nani guna ¾ cawan tepung gandum biasa
Cara :
1. Pukul butter dan gula aising hingga kembang dan warnanya jadi sedikit cerah.
2. Ayak tepung gandum dan tepung kentang ke dalam adunan butter dan gaul sehingga membentuk doh.-doh ni memang sedikit lembik. tapi agak2 boleh gentel, kira ok la tu. mau dibelai2, pegang elok2 gitu.
3. Buat bentuk bulat2 kecil –Kak Rima cadangkan dalam 7 gram untuk setiap biji atau guna ½ sudu besar sukatan metrik untuk dapatkan saiz yang sama. –nani main bantai aje gentel sebesar biji guli, takde masa nk timbang 7 gram ni.
4. Susun atas dulang, jarak2 sikit setiap biji sebab cookies sedikit mengembang.
5. Celup garfu dalam air, kemudian tekan atas setiap bebola cookies tu supaya cookies tak melekat di garfu.
6. Bakar dengan suhu 170 darjah selama 15 minit.

No comments :