Friday, February 7, 2014
resipi kek gula hangus
KEK SARANG SEMUT / KEK GULA HANGUS
1sudu mentega
2 bj telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1 sudu kecil soda bikarbonat
1sudu esen vanila
Cara2:
Cairkan mentega dan biarkan sejuk.
Goreng gula hingga hancur dan masukkan 1/2 cawan air. Kacau hingga sebati dan cair. Biarkan sejuk.
Telur dikacau hingga cair (jangan dipukul) dan masukkan susu. Kacau hingga sebati.
Masukkan butter cair, tepung gandum (yg diayak bersama dgn soda bikarbonat) dan gula hangus kedalam adunan telur.
Kacau hingga sebati dan tapiskan.
Tuang ke dalam loyang yg digriskn
Peram selama 3 - 4 jam (lagi lama lagi elok utk menghasilkan lubang2 yg lebih banyak)-kita peram 1 jam saja..
Bakar dlm oven yg dah panaskan 170 - 180C lebih kurang 40 min atau sehingga masak.api bwh.10min api atas
* perlu hati2 masa menuang air kedalam gula yg tengah panas dan masa mengacaunya ya.. bubbling tu boleh mencederakan kalau tak berhati2..
Subscribe to:
Post Comments
(
Atom
)
No comments :
Post a Comment